YAMAHA NOUVO COMMUNITY
SELAMAT DATANG, SILA DAFTARKAN DIRI ANDA UNTUK AKSES SELEBIHNYA

p/s: kepada user nlc135.forumotion.net anda boleh menggunakan id lama anda...login seperti biasa..xperlu register baru, thx


Admin.

YAMAHA NOUVO COMMUNITY

FORUM KHAS USER NOUVO SEMALAYA
 
HomePortalCalendarFAQMemberlistRegisterLog in
SELAMAT DATANG, SILA DAFTARKAN DIRI ANDA UNTUK AKSES SELEBIHNYA
Kepada user NLC135.forumotion.net anda boleh menggunakan id lama anda. jika terlupa password just reset je..

Share | 
 

 Mintak pendapat

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage

apiqaquaz
Lesen L
Lesen L

Posts : 3
Join date : 2011-12-16
Location : Penang

PostSubject: Mintak pendapat   Sat Dec 17, 2011 6:51 pm

aku nak mintak pendapat drpd kawan2 di forum ni.. tentang motor nouvo LC aku ni...dah pakai 2 tahun 2 bulan.. (beli bulan10 2009), tapi mileage masih sikit (6500km) sebab x penah bwk jauh2 pun. sekitar penang je.. aku ada beberapa soalan...

1. disebabkan aku sayang motor aku, aku servis agak kerap, setiap 500km dengan tukar minyak enjin dan setiap 1000km utk minyak gear. ini yg dicadangkan oleh kedai servis motor tu la. aku pakai hi-rev 4T 900 fully synthetic utk minyak enjin (rm48 sebotol) dan 2 tube yg minyak gear yg aku xtau brand ape (rm24 2tubes). adakah ini dikira membazir? sbb aku rasa agak terbeban dgn harga utk servis motor ni.

2. sejak beli 2 tahun lepas, aku x pernah tukar belt/roller/u clip/coolant@lain2..sbb aku rasa xde apa2 masalah timbul pun selama aku pakai..adakah ini btol?? atau mmg kita perlu tukar setiap tahun walaupun aku baru pakai 6500km mileage?

3. kelmarin motor aku buat hal, xdapat start guna electric starter (sbb seminggu aku x start). then aku guna kick starter, pun susah nak hidupkan enjin. bawak pegi bengkel, org tu ckp bateri kong, aku pun tukar bateri dgn harga RM85. adakah ini harga normal? mmg susah ke klu nak guna kick start??

4. tayar motor aku dah botak, nak kena tukar baru..aku xtau apa saiz yg terbaik. sbb aku takot nanti x sesuai dengan motor aku.

sory, byk pulak soalan, tp mmg aku mengaku, aku kurang arif dlm bab2 motor ni. tau bawak je.. terima kasih kpd yg sudi jawab.. very appreciate that. Very Happy

Back to top Go down

li
Lesen L
Lesen L

Posts : 1
Join date : 2012-03-04

PostSubject: Re: Mintak pendapat   Sun Mar 04, 2012 12:44 am

moto aku check engin menyala bila engin dihidupkan. sensor temp dan sensor caburator dah tukar
Back to top Go down

great_dangeon
Lesen L
Lesen L

Posts : 2
Join date : 2012-03-07
Location : ipoh

PostSubject: Re: Mintak pendapat   Tue Apr 10, 2012 5:55 pm

apiqaquaz wrote:
aku nak mintak pendapat drpd kawan2 di forum ni.. tentang motor nouvo LC aku ni...dah pakai 2 tahun 2 bulan.. (beli bulan10 2009), tapi mileage masih sikit (6500km) sebab x penah bwk jauh2 pun. sekitar penang je.. aku ada beberapa soalan...

1. disebabkan aku sayang motor aku, aku servis agak kerap, setiap 500km dengan tukar minyak enjin dan setiap 1000km utk minyak gear. ini yg dicadangkan oleh kedai servis motor tu la. aku pakai hi-rev 4T 900 fully synthetic utk minyak enjin (rm48 sebotol) dan 2 tube yg minyak gear yg aku xtau brand ape (rm24 2tubes). adakah ini dikira membazir? sbb aku rasa agak terbeban dgn harga utk servis motor ni.

2. sejak beli 2 tahun lepas, aku x pernah tukar belt/roller/u clip/coolant@lain2..sbb aku rasa xde apa2 masalah timbul pun selama aku pakai..adakah ini btol?? atau mmg kita perlu tukar setiap tahun walaupun aku baru pakai 6500km mileage?

3. kelmarin motor aku buat hal, xdapat start guna electric starter (sbb seminggu aku x start). then aku guna kick starter, pun susah nak hidupkan enjin. bawak pegi bengkel, org tu ckp bateri kong, aku pun tukar bateri dgn harga RM85. adakah ini harga normal? mmg susah ke klu nak guna kick start??

4. tayar motor aku dah botak, nak kena tukar baru..aku xtau apa saiz yg terbaik. sbb aku takot nanti x sesuai dengan motor aku.

sory, byk pulak soalan, tp mmg aku mengaku, aku kurang arif dlm bab2 motor ni. tau bawak je.. terima kasih kpd yg sudi jawab.. very appreciate that. Very Happy


1. tukar minyak hitam 1000 km sekali okay kot.. tukar sekali dgan minyak gear box.. hang pkai minyak fully syentetic plak tu.. sunny

2. pasal v belt tu x yah tukar lagi .. tgok keadaan motor.. 6500 jarak masih jauh.. coolant plak check ade lagi kew tidak.. max or minimum.. rooler n u clip saya x khatam lagi bab tu.. hehe pasal batery pon x taw.. kalau bleh ikut manual book... lagi senang cter...

ini hanya pendapat saya saja.. sekian... scratch
Back to top Go down

ruckus
Lesen L
Lesen L

Posts : 1
Join date : 2012-05-02

PostSubject: Re: Mintak pendapat   Wed May 02, 2012 10:22 pm

nasib baik la pomen kedai tu cakap battery kong. aku kena tipu. pomen tu cakap blok rosak. biase la first time pakai moto, pape pun tak tau. kena 757 sekali servis ape sume.

- v belt tu hang tukaq time mileage 25k. tapi boleh lari sampai 30k lagi. tu pun kalo tak lenjan la.

Back to top Go down

apiqaquaz
Lesen L
Lesen L

Posts : 3
Join date : 2011-12-16
Location : Penang

PostSubject: Re: Mintak pendapat   Tue Jan 07, 2014 1:45 am

Tq kpd great_dangeon & ruckus atas jwpan yg diberikan....

Esok nak pegi wat major service...nak tukar belt utk pertama kali lepas 4 tahun guna nouvo lc nih...
ada x sape2 yg signal blkg dah patah? brapa rinngit ye tukar?
Back to top Go down

Sponsored content



PostSubject: Re: Mintak pendapat   Today at 3:47 am

Back to top Go down
 

Mintak pendapat

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
YAMAHA NOUVO COMMUNITY :: YNC Sharing And Caring :: Bengkel @ nc.forumotion.net-